Chemia
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Dorota Lewandowska, Anna Warchoł
Wydawnictwo: Zamkor
Rok wydania: 2015
Zachowanie pierwiastków okresu trzeciego... 4.43 gwiazdek na podstawie 7 opinii

Zachowanie pierwiastków okresu trzeciego...

Doświadczenie 3.1.1 Zadanie

sprzęt laboratoryjny: 6 szalek petriego, pęseta

odczynniki: woda z dodatkiem wyciągu z czerwonej kapusty, pierwiastki okresu trzeciego: Na, Mg, Al, Si, P, S, Cl

schemat:

 

 

 

 

Pierwiastek

Obserwacje

sód

reakcja zachodzi gwałtownie, wydziela się gaz, zabarwienie wyciągu z kapusty zmienia się z fioletowego na zielone

magnez

widać pojedyncze pęcherzyki gazu, wokół wiórek magnezowych zabarwienie wyciągu z kapusty zmienia się na zielone

glin

nie zaobserwowano zmian

krzem

nie zaobserwowano zmian

fosfor

nie zaobserwowano zmian

siarka

nie zaobserwowano zmian

chlor

zabarwienie wyciągu z kapusty zmienia się z fioletowego na czerwone, później zanika

 

Wnioski: Sód, magnez oraz chlor reagują z wodą zmieniając zabarwienie wyciągu z czerwonej kapusty. Metale oraz niemetale grupy 17 reagują z wodą; wyciąg z czerwonej kapusty działa jako wskaźnik, zmieniając swoją barwę w zależności od środowiska