Biologia
 
Biologia na czasie 1. Zakres podstawowy (Podręcznik)
 
Autorzy: Emilia Bonar, Weronika Krzeszowiec-Jeleń, Stanisław Czachorowski
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2015
Wyjaśnij, dlaczego w piwie powstaje piana. 4.38 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Wyjaśnij, dlaczego w piwie powstaje piana.

1 Zadanie
2 Zadanie
3 Zadanie
4 Zadanie
5* Zadanie

Piana w piwie powstaje na skutek kilku czynników. Najważniejszym z nich jest jednak wydzielający się w procesie fermentacji gaz - tlenek węgla(IV). Pęcherzyki CO2 otaczają się związkami powierzchniowo-czynnymi i w takiej otoczce unoszą się na powierzchnię tworząc pianę. Związki powierzchniowo czynne zmniejszają napięcie powierzchniowe i zwiększają lepkość. Do związków powierzchniowo czynne zaliczamy białka. W piwie napięcie powierzchniowe zmiejszają białka pochodzące ze słodu pszenicznego oraz niesłodowanych zbóż (np. jęczmienia), a także te pochodzące ze zniszczonych komórek  drożdży. Również substancje goryczkowe chmielu wpływają na stabilizację chmielu.