Biologia
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Ewa Kłos, Wawrzyniec Kofta, Mariola Kukier-Wyrwicka, Hanna Werblan-Jakubiec
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania: 2015
Omów podstawowe zasady przygotowywania i spożywania posiłków. 4.84 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Omów podstawowe zasady przygotowywania i spożywania posiłków.

1 Zadanie
2 Zadanie
3 Zadanie
4 Zadanie

Ważne jest, aby stosować się do zasad higieny przygotowywania i spożywania posiłków. Przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków zawsze należy umyć ręce i zrobić porządek na swoim stanowisku pracy, czyli w kuchni. Trzeba zabdać o czystość naczyń i przyrządów kuchennych, których będziemy używać oraz czystość blatu. Produkty spożywcze, które posłużą nam do przyszykowania potrawy również należy odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności powinno się sprawdzić przydatność do spożycia, określając ich świeżość, wygląd i zapach. Następnie należy umyć te produkty, które tego wymagają - najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Potrawy najlepiej przyrządzać w parowarach lub na parze, ponieważ tylko wtedy zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze. Należy pamiętać o tym, aby używać naczyć emaliowanych lub ze stali nierdzewnej, ponieważ nie wchodzą one w reakcje z produktami spożywczymi oraz nie wytwarzają szkodliwych związków. 

 

Gdy potrawa jest już przygotowana, należy ją w odpowiedni sposób podać. Miejsce spożywania posiłku powinno być przede wszystkim czyste, warto również ładnie nakryć stół. Należy pamiętać, aby posiłek spożywać na siedząco, powoli i dokładnie przeżuwając każdy kęs. Przyjemnie jest konsumować potrawy wspólnie, a szczególnie w miłej i przyjaznej atmosferze.