Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Drążek Anna, Duvnjak Ewa, Kokiernak-Jurkiewicz Ewa
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania: 2016
Doprowadź wyrażenia do najprostszej postaci. 4.36 gwiazdek na podstawie 11 opinii

`b) \ \ (2xy+3,5x^2)-(-1 1/2x^2+5xy)+10=ul(ul(2xy))+ul(3,5x^2)+ul(1 1/2x^2)-ul(ul(5xy))+10=`

`=2xy-5xy+3 5/10x^2+1 5/10x^2+10=-3xy+4 10/10x^2+10=-3xy+5x^2+10`

`c) \ \ -(4x-5x^2-9)-(-5x^2+4x+4)=ul(ul(-4x))+ul(5x^2)+9+ul(5x^2)-ul(ul(4x))-4=`

`=-4x-4x+5x^2+5x^2+9-4=-8x+10x^2+5=10x^2-8x+5`

`d) (y^4+2b^2y^2+4by^3)-(-3y^4+6by^3+13b^2y^2)=`

`=ul(ul(y^4))+ul(2b^2y^2)+4by^3+ul(ul(3y^4))-6by^3-ul(13b^2y^2)=`

`=y^4+3y^4+2b^2y^2-13b^2y^2+4by^3-6by^3=`

`=4y^4-11b^2y^2-2by^3`