Fizyka
 
Świat fizyki 1 (Podręcznik)
 
Autorzy: Barbara Sagnowska, Maria Rozenbajgier, Ryszard Rozenbajgier, Małgorzata Godlewska, Danuta Szot-Gawlik
Wydawnictwo: ZamKor
Rok wydania: 2015
Wykorzystując wagę kuchenną i naczynie o znanej 4.75 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Wykorzystując wagę kuchenną i naczynie o znanej

1 Zadanie
  • Cel doświadczenia: Wyznaczenie gęstości wody i oleju oraz określenie która z tych substancji ma większą gęstość.
  • Waga kuchenna, szlanka wody, szklanka oleju
  • Kolejne czynności i pomiary:
  • Ważymy na wadze pustą szklankę.
  • Odmierzamy 250 ml wody wlewając ją do szklanki, ważymy tą szklankę z wodą na wadze kuchennej.
  • Odmierzamy 250 ml oleju wlewając ją do szklanki, ważymy tą szklankę z olejem na wadze kuchennej.
    • Obliczenia:

    Masa szklanki:

    Masa szklanki z wodą:

    Masa 250 ml wody:

    Gęstość wody:

    Masa szklanki z olejem:

     

    Masa 250 ml oleju:

      

    Gęstość oleju:

     

    • Wniosek:Gęstość oleju jest mniejsza od gęstości wody.