Biologia
 
Świat biologii 2 (Podręcznik)
 
Autorzy: Małgorzata Kłyś, Joanna Stawarz, Wiesława Gołda, Jadwiga Wardas
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2015
Scharakteryzuj zapotrzebowanie człowieka na składniki 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Scharakteryzuj zapotrzebowanie człowieka na składniki

1 Zadanie
2 Zadanie
3 Zadanie

Organizm każdego człowieka ma odmienne zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. To, jakie składniki powinniśmy spożywać, zależy od wielu czynników. Pokarmy bogate w białko powinny spożywać dzieci i młodzież, rosnąc potrzebują budulca do prawidłowego wzrostu. Natomiast duże zapotrzebowanie na węglowodany mają osoby uprawiające sport, ponieważ potrzebują dużo energii. Także osoby uczące się i zajmujące się pracą umysłową, powinny wzbogacać swoją dietę w węglowodany złożone, które długo uwalniają energię. Tłuszcze ograniczyć powinny osoby starsze, które bardziej narażone są na wystąpienie chorób układu krążenia. Ogólnie rzecz biorąc większe zapotrzebowanie energetyczne mają mężczyźni aniżeli kobiety, a także osoby aktywne fizycznie w porównaniu z tymi, które prowadzą siedzący tryb życia. Osoby starsze, nie są już tak aktywne, dlatego ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe również maleje. Nawet klimat ma wpływ na to, jakiego rodzaju pokarm i w jakich ilościach go spożywamy. Osoby żyjące w zimnym klimacie potrzebują spożywać wysokoenergetyczne pokarmy, choćby po to, aby ogrzać swoje ciało.

Niedobór białek, węglowodanów i tłuszczów w diecie negatywnie wpływa na kondycję organizmu. Zbyt mała ilość spożytych białek, może zachamować wzrost i rozwój u dzieci, może powodować obniżenie odporności, a także zaburzyć przebieg wielu reakcji, które przebiegają z udziałem enzymów. Niedobór węglowodanów i tłuszczów powoduje, że organizm nie ma energii do pracy oraz do przeprowadzania reakcji metabolicznych. Poza tym zbyt mała ilość tłuszczów w diecie może powodować większą wrażliwość na zimno, ze względu na niski poziom tkanki tłuszczowej podskórnej oraz może być przyczyną chorób związanych z brakiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wraz z pożywieniem, należy dostarczać organizmowi witamin, których sam nie potrafi wytworzyć i soli mineralnych. Wymienione składniki pożywienia pełnią funkcje regulacyjne - a sole mineralne również funkcje budulcowe. Ich niedobory są groźne w skutkach. Przykładowo niedobór witaminy D i wapnia powoduje choroby kości. Bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej diety jest woda. Mówi się, że bez wody nie ma życia - żaden organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować, jeśli nie jest dostatecznie nawodniony. W upalne dni, w czasie choroby i przy zwiększonym wysiłku fizycznym powinno się pić znacznie więcej wody niż 1,5 do 3 litrów.