Chemia
 
Chemia Nowej Ery 3 (Zeszyt ćwiczeń)
 
Autorzy: Danuta Babczonek-Wróbel, Teresa Kulawik, Maria Litwin
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2013
Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi 4.86 gwiazdek na podstawie 7 opinii

Podczas produkcji wina z czerwonych winogron zachodzi

21 Zadanie
22* Zadanie
23* Zadanie

a) Równanie reakcji fermentacji glukozy:

b)*

Z treści zadania wiemy, że do reakcji użyto 1,8kg cukru gronowego, czyli glukozy.

Obliczmy masy cząsteczkowe glukozy i etanolu:

Z równania reakcji wynika, że z 1 cząsteczki glukozy powstaną 2 cząsteczki etanolu.

Aby obliczyć ile etanolu powstanie z 1,8kg cukru gronowego układamy proporcję:

Celem zadania jest oblicznenie ile decymetrów sześciennych etanolu powstanie jeśli jego gęstość wynosi

 

Odp. Z reakcji fermentacji 1,8kg cukru gronowego powstanie alkoholu etylowego.