Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Joanna Czarnowska, Jolanta Wesołowska, Wojciech Babiański, Lech Chańko
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2014
Wyznacz wielomian w(x)=f(x)*g(x)+h(x) 4.4 gwiazdek na podstawie 5 opinii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

`\ \ \ \ \ \ \ =ax^5-3x^3+2a^2x^4-6ax^2-ax^2+3+3x^3-2x^5=` 

`\ \ \ \ \ \ \ =(a-2)x^5+2a^2x^4-7ax^2+3` 

 

`st(w)=4\ \ \ =>\ \ \ {(a-2=0), (2a^2ne0):}\ \ \ =>\ \ \ {(a=2), (ane0):}\ \ \ =>\ \ \ ul(ul(a=2))` 

 

 

`overline(\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \)` 

 

 

 

 

`c)` 

`w(x)=(a^2x^2+x-1)(-x^2+ax+2)+a^2x^4-2x=` 

`\ \ \ \ \ \ \ =-a^2x^4+a^3x^3+2a^2x^2-x^3+ax^2+2x+x^2-ax-2+a^2x^4-2x=` 

`\ \ \ \ \ \ \ =(a^3-1)x^3+(2a^2+a+1)-ax-2` 

 

`st(w)=2\ \ \ =>\ \ \ {(a^3-1=0), (2a^2+a+1ne0):}\ \ \ =>\ \ \ {(a=1), (^(**)2a^2+a+1ne0):}`  

 

Sprawdźmy, czy dla a=1 wartość wyrażenia oznaczonego gwiazdką nie zeruje się:

`2*1^2+1+1=2+2=4ne0` 

 

`odp.:\ ul(ul(a=1))`