Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Elżbieta Jabłońska, Maria Mędrzycka
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2016
Jeżeli a=(-4,5)*5/9+(-6,4)*3/2³ oraz b=(1 ½)² 4.4 gwiazdek na podstawie 5 opinii

`a=(-4,5)*5/9+(-6,4)* 3/2^3= -4 1/2 * 5/9 +(-6 2/5)* 3/8=`

`=-strike9^1/2 * 5/strike9^1 +(-strike32^4/5)* 3/strike8^1=` `(-5/2)+(-12/5)=` 

`-25/10+(-24/10)=-49/10=-4,9` 

`b=(1 1/2)^2*((2,7*4)/9-9)= (3/2)^2*((2 7/10*4)/9- 81/9)=9/4*((27/10*4)/9-81/9)=`

`strike9^1/4* (108/10-81)/strike9= (10,8-81)/4=(-(81-10,8))/4=(-70,2)/4=-70 1/5:4= -351/5*1/4=-351/20=-17 11/20` 

`a>b `

Odpowiedź:

Odpowiedź A.