Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Wojciech Babiański, Lech Chańko, Dorota Ponczek
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2015
Oblicz wartość wyrażenia dla x=-2 i dla x=-3 4.4 gwiazdek na podstawie 5 opinii

 

 

`(-2)^2-3*(-2)-6=` `4+6-6=4` 

 

 

`dla\ x=-3` 

`(-3)^2-3*(-3)-6=9+9-6=12` 

 

 

 

`b)` 

`dla\ x=-2` 

`2*(-2)^2+3/2*(-2)-1/2=` `2*4-3-1/2=` 

`=8-3-1/2=5-1/2=4 1/2` 

 

 

`dla\ x=-3` 

`2*(-3)^2+3/2*(-3)-1/2=` `2*9-9/2-1/2=` 

`=9-10/2=9-5=4` 

 

 

 

`c)` 

`dla\ x=-2` 

`-3*(-2)^2+2*(-2)-1=` `-3*4-4-1=` 

`=-12-4-1=-17` 

 

 

`dla\ x=-3` 

`-3*(-3)^2+2*(-3)-1=` `-3*9-6-1=` 

`=-27-6-1=-34`