Matematyka
 
Brak innych książek z tego przedmiotu
 
Autorzy: Jerzy Janowicz
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2016
Zapisz wyrażenie w jak najprostszej postaci 4.13 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Najpierw uprośćmy wyrażenia w nawiasie kwadratowym: 

 

 

`(x+1)^2-(x-1)^2=(x^2+2x+1)-(x^2-2x+1)=x^2+2x+1-x^2+2x-1=4x` 

 

 

Teraz upraszczamy wyrażenie i obliczamy jego wartość:

`2,4*100^6*[(x+10^2-(x-1)^2]=2,4*10^6*4x=2,4*10^6*4*1,5*10^5=` 

`=2,4*10^6*6*10^5=2,4*6*10^(6+5)=14,4*10^11=1,44*10*10^11=1,44*10^12`