Biologia
 
Puls życia 1 (Podręcznik)
 
Autorzy: Małgorzata Jefimow, Marian Sęktas
Wydawnictwo: Nowa Era
Rok wydania: 2015
Opisz znaczenie grzybów i porostów 4.11 gwiazdek na podstawie 9 opinii

Opisz znaczenie grzybów i porostów

1 Zadanie
2 Zadanie
3 Zadanie

Słowo "grzyb" jest powszechnie kojarzone z grzybami, które chętnie zjada człowiek. Owocniki niektórych grzybów są smacznym pożywieniem dla ludzi, ale żywią się nimi także zwierzęta. Poza tym, związki nieorganiczne, które powstają z rozkładanych przez grzyby szczątków roślin i zwierząt są wykorzystywane przez rośliny. Wzbogacają także glebę w związki mineralne i tym sposobem użyźniają ją. Grzyby wykorzystywane są także w przemyśle spożywczym. Dobrze wszystkim znane drożdże, w zależności od gatunku stosowane są w przemyśle spożywczym do wytwarzanie chleba, piwa czy wina. W procesie produkcji wykorzystywany jest proces fermentacji, czyli oddychania beztlenowego. Inne grzyby - tzw. pleśnie stosuje się do produkcji serów o charakterystycznym smaku i zapachu, a także pozyskuje się z nich antybiotyki. Najbardziej znanym antybiotykiem jest penicylina. Oprócz pozytywnego znaczenia grzybów, można wymienić także negatywne skutki ich oddziaływania. Grzyby pleśniowe rozwijające się na produktach spożywczych wydzielają substancje, które są trujące, dlatego nie powinno się spożywać produktów, na kórych zauważymy strzępki pleśniaka. Ponad to wiele grzybów powoduje choroby, pasożytując na organizmach roślinnych i zwierzęcych. Pasożyty te mogą umiejscowić się na zewnątrz, a co gorsza wewnątrz organizmu. Choroby roślin, często nazywane są tak jak choroby zwierzęce np. kiła kapuściana czy rak ziemniaka.  Choroby wywoływane przez grzyby u zwierząt i ludzi to grzybice. Najgroźniejsze są grzybice rozwijające się wewnątrz organizmu - grzyb odżywia się kosztem organizmu, w którym bytuje, a oprócz tego zatruwa go, wydzielając toksyczne substancje.

 

Najważniejsza z ról, jaką pełnią porosty w przyrodzie, uwarunkowana jest ich pionierskim charakterem. Dzięki temu, że porosty mają bardzo małe wymagania, mogą rozwinąć się i przetrwać w skrajnych warunkach środowiska. Porastają one nagie, ubogie w substancje odżywcze skały i biorąc udział w powstawaniu gleby, przygotowują "mieszkanie" dla innych organizmów. Są one także organizmami wskaźnikowymi. Oznacza to, że sa wrażliwe na pewnien rodzaj zanieczyszczeń i dzięki nim określić można stopień zanieczyszczenia danego terenu na podstawie występowania lub braku porostów. Wykorzystuje się do tego tzw. skalę porostową. Porosty mogą być także pożywieniem dla zwierząt roślinożernych, znajdują także zastosowanie w kosmetyce.