Matematyka
 
Matematyka 2001. Zeszyt ćwiczeń Cz.2 (Zeszyt ćwiczeń)
 
Autorzy: Chodnicki Jerzy, Dąbrowski Mirosław, Pfeiffer Agnieszka
Wydawnictwo: WSiP
Rok wydania: 2014
W tabeli zebrano ceny kilku 3.73 gwiazdek na podstawie 15 opinii

W tabeli zebrano ceny kilku

14 Zadanie
15 Zadanie

a) Kilogram gruszek kosztuje 4zł.

Kilogram jabłek kosztuje 2,50zł, więc 2kg jabłek kosztują 5zł.

Razem: 4zł+5zł=9zł

Odp. Za kilogram gruszek i 2kg jabłek trzeba zapłacić 9zł

 

b) Kilogram moreli kosztuje 7,50zł

Kilogram śliwek kosztuje 6,50, więc 2kg śliwek kosztują 13zł

Razem: 7,50zł+13zł=20,50zł

Odp. Za kilogram moreli i 2kg śliwek trzeba zapłacić 20,50zł

 

c) Kilogram śliwek kosztuje 6,50zł, więc 0,5kg śliwek kosztuje 3,25zł.

Kilogram bananów kosztuje 3,60zł, więc 1,5kg bananów kosztuje 5,40zł

Razem: 3,25zł+5,40zł=8,65zł

Odp. Za pół kilograma śliwek i półtora kilograma bananów trzeba zapłacić 8,65zł

 

d) Kilogram arbuza kosztuje 2,40zł, więc 4,25kg arbuza kosztuje 10,20zł

Odp. Za 4,25kg arbuza trzeba zapłacić 10,20zł

 

e) Kilogram arbuza kosztuje 2,40zł, więc 4,25kg kosztuje 10,20zł

Kilogram jabłek kosztuje 2,50zł, więc 1,5kg kosztuje 3,75zł

Razem: 10,20zł+3,75zł=13,95zł

20zł-13,95zł=6,05 zl

Odp. Ola otrzyma 6,05 zl reszty

user profile image
kaper
brakuje 16 zadania !
user profile image
Odrabiamy.pl
@kaper Cześć, zadanie 16 jest na następnej stronie:) Pozdrawiamy!