Matematyka
 
Ciekawi Świata 5. Zeszyt ćwiczeń część 2 (Zeszyt ćwiczeń)
 
Autorzy: B. Kiljańska, A. Konstantynowicz, M. Pająk
Wydawnictwo: Operon
Rok wydania: 2013
Maciek wybrał się na dwudniową wycieczkę rowerową. 4.5 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Maciek wybrał się na dwudniową wycieczkę rowerową.

1 Zadanie
2 Zadanie
3 Zadanie

Pierwszy dzień wycieczki rowerowej. 

Trasa:
 

Prędkość:
  

W ciągu jednej godziny Maciek przejechał około 16 km. 
W ciągu dwóch godzin przejechał 16km+16km=32km. 

Trasa pierwszego dnia wynosiła około 30 km, więc zajęła ona Maćkowi około 2 godziny.


Drugi dzień wycieczki. 

Trasa:
 

Prędkość:
 

W ciągu jednej godziny Maciek pokonał 19 km. 
W ciągu dwóch godzin Maciek przejechał 19km+19km=38  km. 
W ciągu trzech godzin Maciek przejechał 38km+19km=57km

Trasa drugiego dnia wynosiła około 56 km, więc zajęła ona Maćkowi około 3 godziny.  

 

Odpowiedź:

Pierwszego dnia podróż zajęła Maćkowi około 2 godziny, drugiego dnia około 3 godziny.