Autorzy:Urszula Nowak, Tadeusz Ogorzałek, Joanna Stawarz, Anna Wilhelm
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2015
Na niektórych opakowaniach soli kuchennej4.84 gwiazdek na podstawie 6 opinii

Na niektórych opakowaniach soli kuchennej

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie

Jod jest mikroelementem, który jest niezbędny dla organizmu w niewielkich ilościach, w nadmiarze jest zaś szkodliwy. Do soli dodaje się związki jodu w celach profilaktycznych - by zapobiec niedoborowi tego pierwiastka w diecie. Niedobór jodu powoduje przerost tarczycy, czyli tzw. wole, a u kobiet w ciąży powoduje opóźnienie wzrastania i rozwoju mózgu u płodu. Niedoczynność tarczycy na podłożu niedoboru jodu może być przyczyną bezpłodności. Sól jest produktem spożywczym, którego używa się w małych ilościach, nie ma więc niebezpieczeństwa "przedawkowania" jodu.