Autorzy:Małgorzata Jefimow, Marian Sęktas
Wydawnictwo:Nowa Era
Rok wydania:2015
Opisz znaczenie bakterii w przyrodzie4.38 gwiazdek na podstawie 8 opinii

Opisz znaczenie bakterii w przyrodzie

1Zadanie
2Zadanie
3Zadanie
4Zadanie
5Zadanie

Znaczenie bakterii może być zarówno pozytywne i negatywne.

Dzięki swojej działalności przygotowują one środowisko bytowania dla innych organizmów, ponieważ są organizmami pionierskimi pojawiają się w miejscach, gdzie nie funkcjonuje jeszcze życie. Są saprobiontami - rozkładają martwą materię organiczną do prostych związków nieorganicznych, które mogą zostać wykorzystane przez inne organizmy np. przez rośliny. Dzięki swojej działalności użyźniają glebę. W życiu człowieka są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu, które wykorzystują proces fermentacji przeprowadzanej przez bakterie. Proces fermentacji stosuje się w przemyśle mleczarskim, piekarniczym, mięsnym a także przy kiszeniu ogórków czy kapusty. Pozytywny wpływ na nasz organizm mają symbiotyczne bakterie wchodzące w skład mikroflory jelitowej. Organizmy naturalnej flory bakteryjnej oprócz fermentacji spełniają inne funkcje: pobudzają system odpornościowy, produkują witaminy (np. K) oraz hormony. Ponad to bakterie wykorzystywane są w oczyszczalniach ścieków, najczęściej przydomowych. Drobnoustroje rozkładają materię organiczną zamieniając ścieki w wodę co najmniej drugiej klasy czystości. Bakterie mogą być wykorzystywane również w celu zwalczania szkodników. Ważnym aspektem jest także przeprowadzanie badań na tych organizmach, ze względu na ich szybki wzrost i rozwój oraz dużą liczbę osobników potomnych.

Oprócz bakterii pożytecznych na co dzień mamy także styczność z bakteriami szkodliwymi dla otaczającej nas przyrody, w tym dla człowieka. Niektóre z bakterii mają zdolność enzymatycznego rozkładu białka, co powoduje gniecie produktów żywnościowych bogatych w ten składnik odżywczy np. produktów mięsnych. Inne bakterie z kolei wytwarzają toksyny (np. toksynę botulinową), będące przyczyną wielu zatruć pokarmowych, nierzadko chorób. Choroby bakteryjne mogą występować u ludzi: angina, gruźlica, zapalenie płuc, salmonelloza. Obecność bakterii w naszym ciele powoduje większe prawdopodobieństwo pojawienia się innych dolegliwości, ze wzgędu na osłabienie organizmu. Bakterie mogą wywoływać choroby także u zwierząt oraz roślin, co ma negatywny wpływ na liczebność i jakość plonów w rolnictwie oraz powoduje straty w hodowli zwierząt.